Actualiteiten


Betekenis relatiebeding voor assuradeuren

Relatiebeding voor assurantietussenpersonen: niet de relatie wordt beschermt maar de portefeuille.

Op 9 juni 2015 heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch een arrest gewezen waarbij zij voor de vraag stond wanneer er sprake was van overtreding van het relatiebeding bij een assurantietussenpersoon. (Tussenarrest gewezen op 2 juli 2013). Hierbij ging het om een werknemer die in loondienst werkte. Nadat hij zijn arbeidscontract had opgezegd en bij een concurrent is gaan werken heeft hij binnen de duur van het relatiebeding, twee jaar, bestaande relaties van zijn voormalige werkgever benaderd en aan hen verzekeringen verkocht. Door zijn voormalige werkgever is hij gesommeerd om hiermee te stoppen, onder verbeurte van een dwangsom met een beroep op het relatiebeding. Nadat de werknemer geen gehoor gaf aan zijn oproep, is de zaak voorgelegd bij de kantonrechter. Nu, 5 jaar later heeft het Gerechtshof zich hierover gebogen. Eerst in een tussenarrest van 2 juli 2013, nu in een eindarrest van 9 juni 2015.

Het Gerechtshof heeft geoordeeld dat:
- niet de klant (relatie) wordt beschermd maar de door hem of haar afgesloten verzekering/financiering of hypotheek;
- Nieuwe verzekeringen ed., die worden afgesloten voor de relaties van de oude werkgever worden ook niet beschermd.Hierbij gaat het dus om verzekeringen/financieringen die de relatie nog niet had;
- De nieuwe verzekeringen bij de bestaande relaties van de oude werkgever worden alleen dan beschermd als het afsluiten van de nieuwe verzekering, een soortgelijke verzekering is als gevolg van de beëindiging van de verzekering bij de oude werkgever, waarbij bepalend is het moment van beëindigen (valt dat binnen de duur van het relatiebeding ja of nee?) en niet het moment van ingaan van de nieuwe (elders) ondergebrachte polis.

Was voorheen altijd de relatie uitgangspunt bij overtreding van het relatiebeding, dus ook voor assuradeuren, thans is dat de "verzekeringsportefeuille". Logisch ook: de gemoeide provisie(s) vorm(t)en een bestaande bron van inkomsten voor de oude werkgever. Hiermee is een einde gekomen aan de zeer stringente uitleg van het relatiebeding. De oude werkgever mag de relaties van de oude werkgever benaderen maar alleen voor nieuwe, nog niet eerder afgesloten, verzekeringen/financieringen/ hypotheken.

Mevrouw mr. C.C.E. (Constance) Wilschut

 

Actualiteiten
<  Terug naar nieuwsoverzicht
Deel dit bericht op Facebook