Actualiteiten


Billboards als incassomiddel?

Wanneer een ondernemer te maken krijgt met wanbetalers is dit altijd vervelend. Normaliter wordt een advocaat ingeschakeld om de betaling via de rechtbank en een deurwaarder af te dwingen. Een aannemer had echter een ander idee. Omdat zijn opdrachtgevers zijn facturen niet volledig hadden voldaan en de laatste deelbetaling van € 3.107,63 niet werd betaald, liet deze aannemer drie borden langs de weg plaatsen met de mededeling dat de opdrachtgevers zijn facturen nog steeds niet helemaal hadden betaald en er daarom sprake was van oplichting. Daarnaast had de aannemer meerdere sms’en gestuurd, waarin hij de opdrachtgevers beticht van oplichting.

De opdrachtgevers hebben een kort gedingprocedure geëntameerd, waarbij zij hebben gevorderd dat de rechtbank de aannemer verbiedt om in ieder geval geen borden waarop lasterende of dreigende teksten staan te plaatsen of dreigende berichten te versturen.

De rechtbank Rotterdam gaf in de uitspraak van 17 juli 2018 (ECLI:NL:RBROT:2018:7968) aan dat er voor beide partijen iets te zeggen viel, maar dat het betichten van opdrachtgevers als oplichters te ver ging. De aannemer mocht wel aangeven dat er sprake was van een betalingsachterstand, omdat dit feitelijk juist was en onder de vrijheid van meningsuiting viel. De aannemer kon echter niet bewijzen dat er sprake was van oplichting. De rechtbank had dan ook aangegeven dat hij zich gedurende een jaar diende te onthouden van het beschuldigen van de opdrachtgevers van oplichting, maar voor wat betreft de borden met de mededeling dat opdrachtgevers nog niet helemaal hadden betaald, werd dat niet door de rechtbank verboden.

Er zijn dus creatieve manieren om om te gaan met debiteuren. Indien u niet zover wenst te gaan als de aannemer in deze zaak en de meer reguliere route wenst te volgen, kunt u Wilschut Advocaten benaderen voor uw incasso’s.

Voor meer informatie over onze incassopraktijk verwijs ik u naar onderstaande link:

http://www.wilschutadvocaten.nl/expertises/incassopraktijk/onze-werkwijze/


Danny Vong
 

Deel dit bericht op Facebook