Actualiteiten


De eeuwige jeugd: Emile Ratelband

Het zal niemand zijn ontgaan dat Emile Ratelband in het nieuws was omdat hij 20 jaar jonger verklaard wilde worden, hij zich dan ook jonger voelt en het op Tinder makkelijker voor hem zou zijn om dates te krijgen. De rechtbank was daarin echter niet meegegaan (uitspraak van 3 december 2018, Rechtbank Gelderland: ECLI:NL:RBGEL:2018:5102). Los van de vraag of het niet één grote publiciteitsstunt is van Emile Ratelband waar niet al te serieus over moet worden nagedacht, heeft de rechtbank wel een aantal serieuze punten naar voren gehaald omtrent de vraag waarom je wel je geslacht kan wijzigen, maar niet je leeftijd.

Volgens de rechtbank maakt leeftijd inderdaad onderdeel uit van iemands identiteit, maar aan iemands leeftijd zijn ook rechten en plichten verbonden, bijvoorbeeld het recht op een AOW-uitkering, het kiesrecht, het recht om te trouwen, de mogelijkheid om alcohol te drinken en het recht om een auto te besturen. Op het moment dat men zijn of haar leeftijd kan wijzigen, verliezen deze grenzen hun betekenis. Bij naamswijziging en geslachtswijziging speelt dit niet zoals bij een leeftijdswijziging, wat maakt dat de wijziging van leeftijd juist ingrijpender is dan de wijziging van naam of geslacht.
Ook ziet de rechtbank geen breed maatschappelijk debat omtrent de vraag of iemands leeftijd bij die persoon past. Bij de genderproblematiek is dat anders. Op het gebied van gender zijn concrete voorbeelden in de maatschappij zichtbaar die laten zien dat de visie hierop in beweging is, zoals de aanspreekvorm “Beste reizigers” bij de NS.
De rechtbank vond dan ook dat zij niet zomaar konden aansluiten bij de bestaande regelingen voor naams- en geslachtswijziging. Het verzoek van Emile Ratelband werd afgewezen.

Interessant is dan de vraag of het verzoek wel zou zijn toegewezen, wanneer er een maatschappelijk debat gaande zou zijn over de ‘passende leeftijd’. In de tussentijd heeft Emile Ratelband geroepen dat hij in hoger beroep wilde gaan, dus wellicht dat hier nog een interessant vervolg op komt.

Mr. D. (Danny) Vong

Deel dit bericht op Facebook