Actualiteiten


Facebook moet IP-adres van gebruiker prijsgeven

In een uitspraak van de Rechtbank Gelderland had een vrouw op Facebook een andere facebookgebruiker ontmoet, met wie zij steeds intiemer contact kreeg. De vrouw werd zelfs verliefd op de facebookgebruiker en stuurde enkele intieme beelden. Na enkele maanden begon de vrouw te twijfelen over de identiteit van de facebookgebruiker. Toen zij de facebookgebruiker daarop aansprak, dreigde de gebruiker de beelden van de vrouw openbaar te maken op internet. De vrouw is vervolgens naar de rechtbank gestapt om de gegevens van die gebruiker te eisen van Facebook. Dit om de gebruiker op te kunnen sporen en zo mogelijk te kunnen vervolgen. De vrouw eist van Facebook de contactinformatie dat wordt ingevuld bij registratie, het IP-adres dat gebruikt is bij registratie, de datum en tijdstip van registratie, en de datum, tijdstip en IP-adressen van recente logins.

De rechtbank oordeelde dat een dergelijke vordering kan worden toegewezen, wanneer een gebruiker door middel van een valse identiteit in het bezit probeert te komen van gegevens die niet voor hem zijn bedoeld en die hij, indien zijn ware identiteit was gebruikt, niet zou hebben ontvangen. Dit kan met zich meebrengen dat van oplichting kan worden gesproken, maar ook van een inbreuk op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer door (te dreigen met) het openbaar maken van dergelijke beelden.

De rechter vond het voldoende aannemelijk dat bij de vrouw sprake is van een gerechtvaardigde angst en dat de facebookgebruiker onrechtmatig jegens haar handelde. Facebook handelt dan onrechtmatig door de gegevens van de facebookgebruiker van het desbetreffende profiel niet aan de vrouw kenbaar te maken. De vordering van de vrouw werd toegewezen.

Het is dus niet zo dat men zich in alle gevallen kan verschuilen achter Facebook, zonder dat zij gebruikersinformatie hoeven vrij te geven. Indien u vragen heeft over het opeisen van gegevens van Facebook kunt u contact opnemen met één van onze advocaten.

Mr. D. (Danny) Vong
 

Deel dit bericht op Facebook