Actualiteiten


Geloofwaardigheid verklaring prostituee

In een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 2 november 2018 (ECLI:NL:RBAMS:2018:7794) geeft een prostituee aan te zijn verkracht door een klant in Spaarnwoude. Hij vroeg haar aanvankelijk, nadat zij net klaar was met werken, of zij nog tijd voor hem had en stelde voor om naar een hotel te gaan, waarvoor hij haar € 300,-- zou betalen. Zij stemde in en ging met hem mee. Vanaf dat moment lopen de verhalen uiteen. Met name omdat de door de politie vastgestelde verwondingen, die zowel de verdachte als de prostituee hadden opgelopen, in beide verhalen passen, komt een dergelijke beslissing van de rechtbank neer op welke verklaring betrouwbaarder /geloofwaardiger is.

De prostituee gaf aan dat de klant haar, nadat zij instemde met het voorstel, dwong om een auto in te stappen, in de auto een mes tussen zijn benen had en in plaats van naar een hotel te gaan, naar een afgelegen plek in Spaarnwoude ging. Daar aangekomen sloeg hij haar herhaaldelijk tegen haar gezicht en armen en trok hij aan haar haren. Door de verdachte werd gezegd dat hij haar geen geld ging geven en dat zij hem moest neuken. Dit deed zij vervolgens ook, zonder condoom.

De verdachte verklaart echter dat de seks vrijwillig was, maar dat de prostituee na de seks plotseling meer geld wilde. Toen verdachte dit weigerde had zij hem geslagen en gebeten, waarbij hij zich verweerde, wat de verwondingen van beiden zou verklaren.
De rechtbank vond de verklaring van de prostituee betrouwbaar en aannemelijk, nu zij direct nadat zij uit de auto van verdachte was gestapt, een vriendin had gebeld, aan wie zij haar verhaal had gedaan en meteen daarna naar de politie was gegaan om aangifte te doen. De politie stelde daar vast dat zij had gehuild; nu zij rode ogen had en haar make-up was uitgelopen. Onder andere deze gemoedstoestand bij de politie was voor de rechtbank reden om haar te geloven.

De verdachte heeft uiteindelijk 30 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk gekregen. Voor meer informatie over de juridische aspecten van een zedenzaak kunt u contact opnemen met Danny Vong.

Danny Vong

Deel dit bericht op Facebook