Actualiteiten


Huurauto niet op tijd terug. Verduistering?

Stelt u eens voor, u huurt een auto, maar u kunt deze om wat voor reden dan ook niet op tijd terugbrengen naar de verhuurder en u bent een aantal dagen te laat. U brengt de auto na een paar dagen terug en uiteraard verwacht u bij te moeten betalen vanwege het te laat terugbrengen. In plaats van dat u een aanvullende nota krijgt, wacht de politie u op en u wordt aangehouden wegens verduistering.

Dit overkwam een man die een auto huurde voor de periode van 15 tot 24 februari 2017. Na 24 februari 2017 had hij de auto nog niet teruggebracht, waarna medewerkers van het bedrijf die de auto verhuurde probeerden hem telefonisch en per e-mail te bereiken, echter zonder resultaat. Één van de medewerkers was zelfs nog naar het woonadres van de man gegaan, waar hij wel de huurauto zag staan. Uiteindelijk is de man op 28 februari 2017 met de huurauto naar een filiaal van het bedrijf op Schiphol gereden om de auto terug te brengen. Daar is hij voor de ingang door de politie aangehouden. Het bedrijf deed aangifte van verduistering van de huurauto.

Deze zaak is uiteindelijk bij het hof terecht gekomen en deze stelde voorop dat het enkele niet op tijd terugbrengen van een gehuurde auto nog geen verduistering in de zin van artikel 321 van het Wetboek van Strafrecht oplevert. Onder omstandigheden kan dit echter anders zijn. Dergelijke omstandigheden doen zich in deze zaak niet voor, nu er voor een relatief korte tijd niet is gereageerd op de oproepen, de man de huurauto op 28 februari 2017 kwam retourneren en omdat niet is gebleken dat hij de verschuldigde huurpenningen niet heeft voldaan.

Het hof vond daarom dat de man de door hem gehuurde auto niet opzettelijk wederrechtelijk had toegeëigend, zodat hij werd vrijgesproken van verduistering.

mr. D. (Danny) Vong

Deel dit bericht op Facebook