Actualiteiten


Incassobureaus in de fout

Uit een recent onderzoek van de ACM, de Autoriteit voor Consument en Markt blijkt dat veel incassobureaus in de fout gaan met de behandeling van dossiers en consumenten. Uit het onderzoek, dat is te downloaden via de website van de ACM (www.acm.nl), blijkt dat mensen in strijd met de regels onder druk worden gezet. Dit alles met het doel om betaling af te dwingen.

Wat van belang is om te weten als u wordt aangeschreven door een incassobureau is dat u nooit kan worden gedwongen te betalen, tenzij er een vonnis is uitgesproken door de rechter. Een incassobureau kan u alleen maar aanschrijven, bellen of met een huisbezoek lastig vallen. Zolang er geen vonnis van de rechter ligt, heeft een incassobureau evenveel rechten om betaling af te dwingen als de slager om de hoek, geen dus. Het dreigen door incassobureaus met beslaglegging op bankrekeningen of inboedel is pure bluf. Incassobureaus kunnen en mogen dit soort maatregelen helemaal niet nemen, dit is namelijk het exclusieve terrein van de gerechtsdeurwaarder, en is aan strikte regels gebonden.

Pas als er een dagvaarding aan u is betekend door een deurwaarder en een procedure bij de rechtbank is doorlopen dan kan betaling worden afgedwongen door de deurwaarder en niet door het incassobureau. Ook zijn er incassobureau die ten onrechte rekeningen proberen te innen en kosten in rekening brengen die boven het toegestane maximum uitkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare consumenten de dupe zijn van deze praktijken. Het onderzoek door de ACM is uitgevoerd naar aanleiding van klachten van consumenten bij de bekende consumentensites (Radar, Consuwijzer etc.).
De ACM heeft aangekondigd dat zij samen met de Autoriteit Financiële Markten gaat onderzoeken hoe incassobureaus die zich niet aan de spelregels houden het beste kunnen worden aangepakt. Hoe die aanpak eruit zal zien is nog niet bekend.

Heeft u last van deze ongeoorloofde praktijken? Neem dan contact op met ons kantoor voor een gratis advies tijdens onze inloopspreekuren. Wij helpen u graag verder. Consumenten kunnen een klacht over een incassobureau melden bij ConsuWijzer.
Mr. J.F.H.M. (Hans) van der Velden
 

Deel dit bericht op Facebook