Actualiteiten


Je was erbij dus je bent erbij?

Vorige week heeft de Rechtbank Oost-Brabant zich gebogen over een zeer gewelddadig schietincident op de provinciale weg in Lithoijen. Vier verdachten zijn aangehouden, drie ervan zijn er veroordeeld. Uit niets bleek dat de vrijgesproken verdachte een bijdrage aan het geweld had geleverd of dat hij zich bewust was geweest van het plan van de andere inzittenden om te schieten met een vuurwapen.

De Rechtbank heeft dit geoordeeld omdat zijn bijdrage aan het incident op basis van het bewijs niet goed te beoordelen was omdat alle vier de verdachten zich op hun zwijgrecht hebben beroepen.

Twee van de vier verdachten zaten samen en als enigen, in een auto. Niet kon worden vastgesteld wie de bestuurder was en wie het automatisch vuurwapen had gehanteerd. De rechtbank oordeelde dat dat niet uitmaakte en dat ze gezamenlijk verantwoordelijk konden worden gehouden. Beiden zijn dan ook veroordeeld voor medeplegen tot poging tot doodslag en wapenbezit. Dat ligt wat genuanceerder voor de twee andere verdachten die met nog twee andere personen in een auto reden. Niet kon worden vastgesteld wie de bestuurder was. Wel kwam uit technisch bewijs vast te staan wie het automatisch vuurwapen had gehanteerd. De schutter werd veroordeeld. De andere was slechts inzittende geweest en had vermoedelijk niets gedaan, aldus de Rechtbank.

Deze redenering voelt erg wrang. Hoewel je op het eerste gezicht zou kunnen zeggen dat hij door zijn aanwezigheid in de auto onderdeel uitmaakte van een gewelddadige groep heeft de rechtbank in deze casus  toch gemeend om de daders te bestraffen die persoonlijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van het leed of schade. Uit niets bleek immers dat hij een bijdrage aan het geweld had geleverd of dat hij zich bewust was geweest van het plan van de ander om te schieten met een vuurwapen. Dit is toch ook een wenselijke gedachte ?

Deel dit bericht op Facebook