Actualiteiten


ondertrouw: een vervallen traditie

Indien twee personen willen gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan willen gaan is het verplicht om in ondertrouw te gaan. Ondertrouw, of huwelijksaangifte, is de benaming die wordt gebruikt voor het aangeven van het voornemen om te gaan trouwen. Het ‘in ondertrouw gaan’ is in Nederland noodzakelijk om te kunnen trouwen. Als aan de wettelijke vereisten voor ondertrouw voldaan wordt, kan het stel minimaal twee weken na de ondertrouw daadwerkelijk trouwen.
 

Vanaf 1 september 2015 is daarin verandering gekomen. Stellen die van plan zijn te trouwen danwel een geregistreerd partnerschap willen aangaan, hoeven niet meer in ondertrouw te gaan. Deze ‘traditie’ zal vanaf die datum ophouden te bestaan.
Ondertrouw had vroeger een speciale betekenis. Het was het begin van de bruidsdagen. Alle formaliteiten en feestelijkheden rondom de ondertrouw zijn door de jaren heen verdwenen, waardoor ondertrouw eigenlijk nog enkel een administratieve handeling betreft.

De wijziging met betrekking tot de ondertrouw is een gevolg van de invoering van de ‘Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand’. Een stel dat wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan, zal nog steeds minimaal twee weken voor de daadwerkelijke huwelijkssluiting hun voornemen aan de gemeente kenbaar moeten maken. Echter, vanaf 1 september 2015 kunnen aanstaande echtgenoten volstaan met een elektronische melding van hun trouwplannen aan de gemeente waar ze willen trouwen. Voor het gemak blijven gemeenten de elektronische aangifte wel ondertrouw noemen. Stellen hoeven echter niet langer in de woonplaats van één van beide partners in ondertrouw te gaan, maar kunnen rechtstreeks bij de trouwgemeente in ondertrouw. Zij hoeven niet meer daadwerkelijk op en neer naar het gemeentehuis.
De akte van huwelijksaangifte wordt vervangen door een elektronische bevestiging van een ambtenaar van de burgerlijke stand dat de melding van de trouwplannen is ontvangen. In tegenstelling tot de akte is deze bevestiging gratis. Het vereiste om binnen een jaar na de ‘ondertrouw’ daadwerkelijk te trouwen of het geregistreerd partnerschap aan te gaan, geldt nog altijd. Daarin is geen verandering gekomen.

mw. mr. F. (Femke) Putmans-de Kok
 

Deel dit bericht op Facebook