Actualiteiten


Overlast van huisdieren

Verhuurders staan vaak niet te springen om huisdieren in de huurwoning. In het geval een huisdier voor overlast zorgt, kan dit worden aangemerkt als een tekortkoming van de huurder. De vraag is of de rechtbank het houden van een dergelijk huisdier zal verbieden. In het verleden had de rechtbank bijvoorbeeld geoordeeld dat het houden van een pony in een tuin was geoorloofd.

Er werd in die zaak door een verhuurder gesteld dat een tuin niet was bedoeld als onderkomen voor een pony en dat buren en omwonenden hadden geklaagd over overlast. De verhuurder zou erop hebben gewezen dat bij hogere temperaturen, met name in de zomerperiode, de situatie ongetwijfeld onhoudbaar zou worden, omdat insecten en muizen op het voer voor de pony af zouden komen.

De huurder had ter zitting gezegd dat het een huisdier was, die zij aangelijnd in haar grote tuin hield en die zij -met toestemming van de buurtbeheerder- van tijd tot tijd uitliet in de speelweide voor de woning. Naar haar mening handelde zij daarom ook niet in strijd met de algemene huurvoorwaarden. De buren en omwonenden konden volgens de huurder de pony wel waarderen, wat uit foto’s bleek. Daarnaast werd de mest verzameld en in afgesloten containers gegooid, zodat van stankoverlast geen sprake kon zijn. De rechtbank oordeelde aan de hand van bovenstaande uiteindelijk dat het houden van de pony in de tuin was geoorloofd.

Mocht u naar aanleiding van deze uitspraak in uw tuin ook een pony willen verzorgen, dan raden wij u aan – ter voorkoming van eventuele klachten - om dit eerst met een advocaat te bespreken.

mr. D. (Danny) Vong
 

Deel dit bericht op Facebook