Actualiteiten


Putatief noodweer

Hoewel noodweer een bekend begrip is in de samenleving ,weten veel mensen niet wat putatief noodweer inhoudt. Putatief noodweer is een schulduitsluitingsgrond dat kan worden gebruikt wanneer men zich in een noodweersituatie bevindt , maar nadat de noodweersituatie is beëindigd, nog steeds in de veronderstelling verkeert dat hij/zij zich moet verdedigen. Wanneer men in de redelijkheid kon en mocht menen dat hij zich moest verdedigen, kan er een beroep worden gedaan op putatief noodweer.

Op 25 januari 2018 heeft de Rechtbank Groningen een beroep op putatief noodweer aanvaard. In die zaak werd een festivalganger belaagd door meerdere personen. Hij verkeerde in een benarde positie en werd tegen de pizzakraam klem gezet.
Hij had ter zelfverdediging de glasplaat van de pizzakraam stukgemaakt en vervolgens om zich heen gezwaaid met een afgebroken stuk glas. Echter kwamen op een gegeven moment twee beveiligers aan om de vechtpartij te beëindigen. Zij pakten de verdachte vast van achteren. De verdachte heeft met het afgebroken stuk glas de beveiligers bedreigd en geslagen om zich tegen hen te verdedigen, nu hij dacht nog steeds met de belagers te maken te hebben die hem aanvielen.

Hierop oordeelde de rechtbank dat de verdachte zich zeer in het nauw gedreven voelde door de eerdere gebeurtenissen, waarbij de rechtbank het niet onaannemelijk vond dat de verdachte in die situatie de beveiligers als belagers heeft ervaren. Hij kon dus een geslaagd beroep doen op putatief noodweer.
Indien u meer wil weten over putatief noodweer kunt u contact opnemen met Wilschut Advocaten.

mr. D. (Danny) Vong 

Deel dit bericht op Facebook