Actualiteiten


Relatie met minderjarige onder de 16 jaar

Is een relatie met een minderjarige tussen de 12 en de 16 jaar strafbaar? In principe geldt dat personen die onder de 16 jaar zijn, over het algemeen geacht moeten worden niet of onvoldoende in staat zijn om hun seksuele integriteit te bewaken. Dit is om een ongelijkwaardige relatie te voorkomen. Uit de rechtspraak blijkt echter dat ontucht met een minderjarige niet aan de orde is, wanneer er sprake is van de volgende omstandigheden:
- een gering leeftijdsverschil en;
- een affectieve relatie en;
- geen sprake van dwang.

De seksuele handelingen met een minderjarige onder de 16 jaar, maar ouder dan 12 jaar, zijn dan niet strafbaar. Dit is meestal het geval bij minderjarigen die de leeftijd van 15 jaar al hebben bereikt die een vriend of vriendin hebben die 1 of 2 jaar ouder zijn.

Over het algemeen heerst er al discussie over een leeftijdsverschil van 3-5 jaar. Een leeftijdsverschil van 7 jaar wordt in de rechtspraak als een groot verschil wordt gezien. Van belang is om te kijken naar de levensfase waar de volwassene en de minderjarige in zitten. Als zij allebei bijvoorbeeld nog naar de middelbare school gaan en de één geen groot psychisch overwicht heeft op de andere, dan staat de rechtbank het eerder toe.

Deze uitzondering is in het leven geroepen, omdat ouders anders via het Wetboek van Strafrecht zouden kunnen optreden tegen een ongewenste vriend of vriendin van zoon of dochter, wanneer alles wat bij minderjarigen onder de 16 jaren aan seksuele handelingen plaats vindt strafbaar is gesteld.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaande, dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze advocaten.

mr. D. (Danny) Vong

 

Deel dit bericht op Facebook