Actualiteiten


Schieten op auto door agent met vuurwapen. Mag dat?

In actiefilms zie je vaak terug dat agenten, wanneer de verdachte bij politie-achtervolgingen in een auto stapt en wegrijdt, hun vuurwapen tevoorschijn halen en op de auto schieten, in de hoop dat de verdachte wordt geraakt en de auto (al dan niet op spectaculaire wijze) tot stilstand komt.

Zoals je kunt verwachten wordt dit in het echte leven niet positief ontvangen. Agenten moeten zich aan de zogenaamde Ambtsinstructie houden, dat bepaalt dat zij niet zomaar hun vuurwapen mogen gebruiken om op personen te schieten. In 2015 had een agent in Maastricht zijn vuurwapen op een auto afgevuurd waar twee verdachten in zaten. Dit nadat hij en zijn collega, tijdens een patrouille de auto en de inzittenden controleerden op verdenking van drugsrunnen. Toen de bestuurder van de auto wegreed om zich aan de controle te onttrekken, trok de agent zijn vuurwapen en schoot hij daarbij vier keer op de auto. Uit beelden die gemaakt zijn met de dashcam van de dienstauto blijkt dat er geen sprake was van inrijden op de agenten en er voor hen geen levensbedreigende situatie was. De agent schoot namelijk vanaf een positie achter de vluchtende auto, waarbij hij en zijn collega op dat moment niet in gevaar waren.
De agent werd door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens poging doodslag. Hem werd verweten dat hij daadwerkelijk één van de vluchtende verdachten dodelijk had kunnen treffen. De Rechtbank Limburg oordeelde op 26 juni 2018 (vindplaats: ECLI:NL:RBLIM:2018:5998) dat de agent wel zijn vuurwapen in een dergelijk geval had mogen gebruiken om te schieten conform de Ambtsinstructie, maar dat hij daarbij enkel op de banden van de auto had mogen schieten en niet op de auto ter hoogte van de romp van de inzittenden. De schoten waren dus te hoog, waarbij de rechtbank oordeelde dat, ondanks het mogen gebruiken van een vuurwapen, er sprake was van poging doodslag. De agent werd uiteindelijk een taakstraf opgelegd van 80 uren, geheel voorwaardelijk.

Conclusie: Daar waar agenten in actiefilms grenzeloos kunnen schieten, worden ze in de werkelijkheid aan banden gelegd.

Mr. D. (Danny) Vong

Deel dit bericht op Facebook