Actualiteiten


Teruglenen van uitzendkrachten

De rechtbank Zeeland-West Brabant heeft recent geoordeeld dat een uitzendkracht, die de maximaal aantal contracten heeft gehad, bij een ander uitzendbureau in dienst mag treden en door het eerste uitzendbureau mag worden “teruggeleend”.

Vast staat dat de werknemer met deze constructie akkoord is gegaan omdat – zoals hij heeft verklaard – daarin geen keuze had. Het was immers óf afscheid nemen óf via een ander uitzendbureau wederom tewerk worden gesteld bij de inlener waar hij al lange tijd voor werkte. Voor de werknemer in kwestie veranderde in feite niets.

Een jaar later raakt de werknemer betrokken bij een verkeersongeval en raakt arbeidsongeschikt. Beide uitzendbureaus starten een verzuimtraject op waarna het laatste uitzendbureau na twee maanden het contract opzegt.

De vraag die in deze procedure onder meer speelde is of er tussen de werknemer en het tweede uitzendbureau een rechtsgeldige uitzendovereenkomst tot stand is gekomen dan wel dat de werknemer feitelijk bij het eerste uitzendbureau in dienst is gebleven en gezien de duur van het dienstverband, sprake was van een contract voor onbepaalde tijd.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat er sprake was van een uitzendovereenkomst met het tweede uitzendbureau en dat er geen sprake was van een schijnconstructie. Het was de werknemer immers duidelijk dat hij in dienst trad bij het tweede uitzendbureau en hier ook bewust voor had gekozen. Het was ook van beide partijen de bedoeling om dit zo te doen. Dat hij met dit bureau nooit een functioneringsgesprek heeft gehad, doet daar niet aan af, aldus de kantonrechter.


Mevr. Mr. C.C.E. (Constance) Wilschut

Actualiteiten
<  Terug naar nieuwsoverzicht
Deel dit bericht op Facebook