Actualiteiten


Vallen uitlatingen via social media onder strafrecht?

Op internet is de drempel om je mening te geven over het algemeen vrij laag. Op forums, social media en zelfs onder de video’s op Youtube zie je dan ook dat mensen hevige discussies voeren over onder andere politiek. Dit gaat vaak zo ver dat er over en weer wordt beledigd. De vraag is of het verstandig is om het zover te laten komen wanneer je profiel naar jezelf te herleiden is, zoals op Facebook, Twitter of andere social media. Justitie kan je namelijk voor belediging vervolgen.

Er is sprake van belediging, zoals strafbaar gesteld in artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht , wanneer iemands eer of goede naam wordt aangerand. Een van de manieren waarop belediging kan plaatsvinden is in het openbaar, mondeling, bij geschrift of bij afbeelding. Er is sprake van openbaarheid wanneer de uitlating is gedaan in tegenwoordigheid van meerdere mensen.
De Hoge Raad heeft aangegeven dat hieronder ook wordt begrepen het geval dat gebruik wordt gemaakt van Facebookprofielen die voor meer personen toegankelijk zijn. Wanneer er vervolgens sprake is van opzet op de belediging, dat wil zeggen dat bewust de aanmerkelijke kans is aanvaard dat het slachtoffer in zijn/haar eer en goede naam zou worden aangerand, zal de rechtbank belediging als bewezen verklaard uitspreken.

Op internet teksten plaatsen is dus laagdrempelig, maar niet altijd zonder consequenties in ‘real life’.

mr. D. (Danny) Vong   

Deel dit bericht op Facebook