Actualiteiten


Voorlopig geen alcoholslot

Automobilisten krijgen voorlopig geen alcoholslot meer opgelegd voor rijden onder invloed. De maatregel is begin oktober 2014 “bevroren” nadat de Raad van State er kritische vragen over had gesteld.

Een alcoholslot is een startonderbreker met een blaaspijpje: de bestuurder moet voor vertrek en op willekeurige momenten tijdens een rit blazen. Als een bestuurder te veel gedronken heeft, start de motor niet. Een bestuurder kan sinds december 2011 een alcoholslot in zijn auto gemonteerd krijgen als hij met een te hoog promillage - tussen 1,3 en 1,8 en meer dan 1 bij beginnende bestuurders - in een auto is gaan rijden. Rond het alcoholslot zijn al enige tijd de nodige juridische problemen. Het Haagse Gerechtshof oordeelde op 22 september 2014 dat justitie automobilisten die een alcoholslot hebben niet ook nog strafrechtelijk mag vervolgen. De maatregel kan volgens het Hof gezien worden als een strafrechtelijke maatregel en daarom botst vervolging met het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd.

Justitie kondigde na de uitspraak van het Hof wel aan in cassatie te gaan tegen het oordeel van het Gerechtshof. Het OM vindt dat het Hof de wet die geldt omtrent een zogenoemde dubbele vervolging, verkeerd heeft toegepast. Alleen als in een strafzaak een onherroepelijke veroordeling wordt uitgesproken, mag de verdachte niet meer voor hetzelfde feit worden berecht. De Hoge Raad moet nu beoordelen of het Hof terecht heeft geoordeeld dat sprake is van dubbele vervolging.

Deel dit bericht op Facebook