Actualiteiten


Wat is schennis van de eerbaarheid

Op 4 juli 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland (vindplaats ECLI:NL:RBMNE:2018:3097) een 31-jarige man uit Hilversum schuldig bevonden aan schennis van de eerbaarheid. Maar wat is precies schennis van de eerbaarheid? De omschrijving van de verbalisant die ter plaatse was gekomen laat weinig tot de verbeelding over in zijn getuigenverklaring. De verbalisant heeft het volgende aangegeven:

Op maandag 19 februari 2018 (…) zag ik (…) een persoon staan op de Acacialaan te Baarn. (…) Ik zag dat de persoon met een hand zijn trui omhoog hield tot halverwege zijn buik. (…) Ik zag dat de persoon met zijn andere hand zijn geslachtsdeel in zijn hand had en rukkende bewegingen maakte. Tegelijkertijd liep de persoon mijn kant op. (…) Toen de persoon ter hoogte van de motorkap van het dienstmotorvoertuig stond, had de persoon nog steeds zijn geslachtsdeel in zijn hand en maakte rukkende bewegingen. (…) Ik zag dat de persoon mij heel duidelijk aankeek in mijn ogen. Dit alles speelde zich af op de openbare weg, waar een ieder dit had kunnen zien. (…) Hierop hebben collega (…) en ik de persoon (…) aangehouden ter zake openbare schennis der eerbaarheid.

Schennis van de eerbaarheid is dus niets anders dan het zichzelf bevredigen in het openbaar. De advocaat van de man heeft nog geprobeerd om aan te geven dat hij aan het wildplassen was en er geen sprake is van schennis van de eerbaarheid, maar daar is de rechtbank niet in meegegaan.

De rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd van twee weken. 

Mr. D. (Danny) Vong
 

Deel dit bericht op Facebook